Beleggingskosten

Beleggingskosten

Kosten handelsplatform

Om te kunnen beleggen heb je een partij nodig die tegen bepaalde beleggingskosten voor jou de diensten levert zodat je op een beurs kunt handelen.

Beleggingskosten

Een dergelijke partij heeft vaak zijn eigen handelsplatform waar jij gebruik van kunt maken. Om te kunnen handelen dien je een rekening te openen bij een dergelijke partij. Aan het gebruik van de rekening zijn meestal geen kosten verbonden. Om te kunnen handelen heb je echter de realtime koerswaarden nodig van de aandelen waarin je wilt handelen. Voor deze realtime koerswaarden moet je doorgaans een abonnement afsluiten. Het handelsplatform krijgt deze koerswaarden ook zelf vaak aangeleverd tegen bepaalde kosten. Een dergelijk abonnement kost je vaak enkele euro’s per maand. Zonder realtime koerswaarden is het echter lastig om regelmatig en betrouwbaar te handelen, dus je ontkomt in feite niet aan deze kosten.

Kosten beleggingsfondsen

In het algemeen kun je stellen dat als een beleggingsfonds meer dan 0,5% beleggingskosten heeft om te beleggen in dat fonds, je waarschijnlijk zelf het goedkoper kunt doen. In de financiële wereld doet niemand iets gratis. Ga in een selectie van de onderliggende aandelen van dat beleggingsfonds zitten of nog beter, koop een vergelijkbare ETF.

Er zijn uitzonderingen dat de kosten wat hoger liggen maar dit heeft meer te maken met de kosten die dat fonds voor een bepaalde markt moet maken. Voor veel beleggingsfondsen zijn alternatieven te vinden in de vorm van ETF’s en deze zijn vaak een heel stuk goedkoper.

Amerikaanse Closed End Funds (CEF) zijn geheel anders dan onze Europese beleggingsfondsen. We kennen deze CEF’s niet in Europa. CEF’s hebben vaak een hogere kostenstructuur dan ETF’s maar zijn qua toepassing hiermee dan ook niet te vergelijken (het dividend in een CEF is bijvoorbeeld veel hoger dan in een vergelijkbare ETF).

Lees verder op : Beleggingsrisico