Market timing

Market timing

Bij beleggen is “market timing” een tactiek die ervoor moet zorgen dat je tijdens een bepaalde marktperiode een belegging voor een gunstige prijs koopt.

Een belegger die aan market timing wil doen denkt dus te kunnen weten wat het gunstigste tijdstip is om een bepaalde belegging aan te kopen. Het probleem is dat een belegger niet alle condities die een aandelenprijs beïnvloeden, vooruit kan weten. Zoiets vereist een voorspellend vermogen, en niemand (ook professionals niet) heeft een dergelijk vermogen!

Een van de grootste problemen bij het timen van de markt is de belegger zelf. Zijn psychologische gedragingen spelen een negatieve rol bij zijn besluit wanneer het “het juiste tijdstip” is.

Bij beleggingen in de Standard & Poors 500 index in een periode van 1 januari 1960 tot 31 december 1995, maakte het niet zoveel uit wanneer je had aangekocht. Stel dat de hypothetische belegger A elk jaar 5000 dollar precies bij de top van de markt aankoopt. Belegger B koopt elk jaar met 5000 dollar precies in het dal van de markt aan. Belegger C koopt elk jaar met 5000 dollar op 1 juli aan.
Na 35 jaar lopen de vermogens van alle 3 de beleggers niet heel ver uit elkaar. A heeft 2.197.167 dollar, B heeft 2.615,866 dollar en belegger C heeft 2.476.729 dollar.

Aangezien het vrijwel onmogelijk is voor je om precies in de bodem van de markt aan te kopen (elk jaar) heeft deze market timing zo weinig toevoegde waarde dat je het beter niet eens heft te proberen. Een belegger die over langere tijd zo ongelukkig is dat hij telkens op de markt top aankoopt is ook zeer onwaarschijnlijk.
De les die we uit dit voorbeeld kunnen leren is dat je beter de discipline kunt aanleren om elk jaar een groot bedrag te beleggen en dat het moment van je aankoop van ondergeschikt belang is.

Sommige personen aarzelen met beleggen omdat de “tijd er nog niet rijp voor is”. Dat betekent dus dat ze meer weten dan de andere beleggers of de professionals die gewoon door beleggen. Schijnbaar willen dit soort personen de market timen, terwijl ze geen enkele ervaring of kennis van zaken hebben.

Zelfs als de markt vrij vlak blijft gedurende een aantal jaren dan kunnen lange termijn beleggers het “middelen” gebruiken als aankoop wijze. Op deze manier krijgen ze een gemiddelde aankoopprijs voor hun beleggingen en bij stijging van de markt zullen ze snel de resultaten zien.

Veel personen zijn bang voor de aandelen markt vanwege de volatiliteit van de koersen. Je moet echter geduld hebben, de tijd werkt met je mee. Sinds 1926 wordt in de VS de aandelenmarkt gegevens bijgehouden. Het beste jaar was 1933 met een stijging van 54%. Dit is afgemeten aan de Standard and Poor’s 500 index. In het slechtste jaar in 1931 daalde de markt 43%. Deze volatiliteit houdt mensen helaas buiten de markt. Er is echter overtuigend bewijs dat korte termijn denken je de werkelijke voordelen niet laat zien. De samengestelde interest in de aandelenmarkt van de VS ligt boven de 9%, twee keer zoveel als het rendement op obligaties en drie keer zo veel als de gemiddelde inflatie per jaar. De kans dat je een negatief rendement zou hebben in een 5 jarige belegging was 8% en in een 10 jarige periode 2%. Voor 15 jarige beleggingen had je 0% kans op een negatief rendement. De les hier is: Het is de tijdsduur, niet de timing die een succesvolle investering bepaalt.

Als je financiële vrijheid wil bereiken dan ontkom je niet aan aandelen en aan de risico’s die hieraan verbonden zijn. Zodra je met je plan begonnen bent moet je je eraan vasthouden.

Discipline en geduld zijn de twee karakteristieken die alle succesvolle lange termijn beleggers hebben. Deze karakteristieken erf je niet maar kun je aanleren.

Sommige personen wachten op een “ideale” tijd om met beleggen te beginnen. Zo’n tijd is er niet. Niet voor de korte termijn en zeker niet voor de langere termijn. Er is in feite maar één ideaal moment om met beleggen te beginnen en dat is op de bodem vlak na een crash! Dat is het échte ideale moment om te starten; denk je dat velen dán zullen beginnen?

Een houding van uitstellen bij beleggen, om ongefundeerde redenen, is schadelijk voor je financiën. Begin gewoon zo snel mogelijk met beleggen nadat je je doelen hebt vastgelegd. En houdt vol tot je doel voor doel haalt.

Lees verder op: De aandelenmarkt