Financieel plan

Jouw financiële plan

Om iets serieus te bereiken op het financiële vlak heb je een plan nodig, een draaiboek waarin staat hoe je jouw financiële doelen wilt bereiken.

In de winkel kun je gratis een Financieel plan verkrijgen waarmee je aan de slag kunt gaan. Het betreft een bewerkbaar tekstdocument waarin voorbeeldonderwerpen staan om je aanpak vorm te geven. Zie Financieel plan

Een plan bevat een doel, een doel waarnaar je toe wilt werken. Zonder doel blijf je maar wat ronddobberen en je komt niet uit waar je wilt wezen. Een financieel plan is in feite de kaart die je leidt naar jouw doel; financiële vrijheid.

Een financieel plan helpt bij jouw financiële stabiliteit. Je gaat als het goed is, jarenlang aan de slag met je financiën. Heldere doelen en een goed beschreven aanpak houden je hierbij op koers.

De pijlers voor een financieel plan zijn:

  • Je dromen
    Wat zou je willen doen als je tijd onbeperkt is en een overvloed aan geld hebt?
  • Je doelen
    Wie wil je zijn? Wat wil je doen? Wat wil je hebben?
  • Waarden en overtuigingen
    Wat is echt belangrijk voor je?
  • Strategieën
    Heb je de kennis en vaardigheden om te krijgen wat je wilt hebben?

Het is niet de hoeveelheid energie die je ergens in stopt of de discipline die je toont, maar je dromen, doelen, waarden en strategieën zijn bepalend voor het bereiken van een doel.

Dromen en doelen

Je dromen zijn een goede basis voor wat je uiteindelijk gelukkig zal maken. Via deze dromen kun je vervolgens doelen vaststellen. Deze doelen MOET je vast stellen en op papier zetten anders komt er niets terecht van je dromen. Je dromen en doelen moeten in overeenstemming zijn met je waarden en overtuigingen. Je hebt vervolgens strategieën nodig om succesvol te handelen en alles met elkaar te verbinden en dromen, doelen en waarden in overeenstemming met elkaar te brengen.

Definieer in je financiële plan wat je wilt verkrijgen. Denk na over wat je wilt doen, wat je wilt hebben en wat je wilt zijn. Schrijf het bedrag op en zet je doelen om in beelden. Neem voorstellingen die emoties bij je oproepen, dit zal je ondersteunen bij het vasthouden aan je doelen.

Wat is het nut van het opschrijven van al deze doelen? Het zorgt ervoor dat je aandacht gaat besteden aan HOE je deze doelen gaat bereiken. En hier komt beleggen om de hoek kijken. Beleggen is een stuk gereedschap dat je kunt gebruiken om deze doelen bereikbaar te maken.

Subdoelen

Binnen je aanpak om financiële vrijheid te verwerven moet je gaan werken met subdoelen. Subdoelen zijn korte termijn doelen en deze omschrijf je nauwkeurig en je hangt er een datum aan wanneer je dit subdoel behaald wilt hebben. Een eerste belangrijke subdoel is de opbouw van je financiële buffer. Elke subdoel brengt je verder naar je hoofddoel: financiële vrijheid. In het begin zul je vooral je vermogen moeten laten groeien. In een later stadium als je vermogen gegroeid is zul je aan de bescherming van je kapitaal moeten werken.

Instructies

Als je wilt leren vliegen en je wilt daarvoor een vliegtuig huren en in je eentje het luchtruim verkennen dan is de kans klein dat dit gaat lukken. Voor dit soort activiteiten heb je een instructeur nodig die je aanwijzingen geeft. Zie deze site als jouw instructeur naar financiële vrijheid, maak er gebruik van zodat je jezelf niet financieel crasht.

Niet alleen de juiste instructies zijn van belang bij het uitvoeren van een plan, ook de emotionele ondersteuning is van zeer groot belang. Zeker in tijden van telkens dalende markten is een goede ondersteuning van groot belang zodat jij op koers blijft. Deze steun willen we je op deze site geven.

Financiële status

Kijk bij het bepalen van je financiële status naar de posten waarop je kunt bezuinigen. Zet in je financieel plan welke kostenposten je wilt aanpakken en welke opties je hebt als alternatieven.

Werk je financiële status één keer per jaar bij. Kosten wijzigen meestal in de tijd en dat moet je bijhouden. Je krijgt zo ook enig idee wat de inflatie doet met jouw kostenposten.

Financiële buffer

Je eerste doel is het creëren van een financiële buffer zodat je beschermd bent tegen financiële tegenslagen. Geef in je financiële plan aan met welke bedragen je financiële buffer wilt opbouwen en waar dit geld vandaan komt. Geef aan op welke datum je dit doel bereikt wilt hebben.

Misschien gaat het financiële plan je de nodige tijd kosten. Op zich is dat geen probleem zolang je wel direct begint met sparen, want dit mag geen vertraging oplopen. Werk in ieder geval alvast aan je financiële buffer.

Lees verder op: Je dromen