Een financiële buffer opbouwen
Op jouw weg naar financiële vrijheid moet je eerst zorgen dat je een financiële buffer opbouwt tegen onverwachte financiële tegenslagen of gebeurtenissen. Een relatief kleine gebeurtenis is een wasmachine die het begeeft. Als je een gezin hebt weet je dat je niet lang zonder zo’n machine kunt. Je moet dus direct 1000 euro of meer beschikbaar hebben (we gaan uiteraard niet op afbetaling kopen).
Een grote gebeurtenis is als je plotseling ontslag krijgt, of als zelfstandig ondernemer dat je project opeens ophoudt. Je inkomsten houden dan tijdelijk op maar al je kosten blijven doorlopen. Voor dit soort gebeurtenissen MOET je een financiële buffer achter de hand houden.
Je hebt berekend, bij het bepalen van jouw financiële status, dat je bijvoorbeeld 2000 euro per maand nodig hebt. 2000 euro om jouw kosten te dekken en gewoon verder te kunnen leven. Zorg dan dat je voor minimaal een halfjaar een buffer opbouwt; in dit geval betekent dat 12000 euro (6 x 2000).
Een financiële buffer opbouwen heeft een grote prioriteit
Voor bovengenoemde onverwachte gebeurtenissen dient jouw financiële buffer. Zorg ervoor dat je direct begint met een financiële buffer opbouwen want binnen een jaar kunnen dit soort gebeurtenissen al optreden. Laat je niet verassen; machines gaan kapot en organisaties gaan ten gronde of je daar nu zelf op zit te wachten of niet, het gebeurt!
De opbouw van jouw financiële buffer is een eerste doel, een belangrijk doel dat je voorrang moet geven. Je zult trouwens ook merken dat als je lage maandelijkse kosten hebt je ook eerder je financiële buffer bij elkaar hebt gespaard.
Een financiële buffer moet vrij beschikbaar zijn
De financiële buffer die je opbouwt dient vrij beschikbaar te zijn, het is immers voor noodgevallen bedoeld. Beleg je buffer niet in aandelen welke in waarde kunnen dalen. Je zult zien dat net op het moment dat je jouw buffer nodig hebt jouw aandelen in waarde laag staan en je met verlies MOET verkopen.
De grootte van je financiële buffer is afhankelijk van je behoefte aan zekerheid en van je optimisme. Echter, een flinke buffer is van groot belang voor jouw psychologisch welbevinden. Je bent het ook verplicht naar de mensen waarvoor je zorgt. Allerlei kosten zien doorlopen en geen geld beschikbaar hebben, maar alles in aandelen hebben zitten die nu net in die periode in een dip zitten is geen prettige omstandigheid.
Omdat je financiële buffer snel beschikbaar moet zijn en daarom op een spaarrekening of in geldmarktfondsen zit, betaal je daar wel een prijs voor in de vorm van een lager rendement ten opzichte van andere beleggingen. Deze buffer zet je niet om naar aandelen, hoe laag het rendement erop ook is.
De financiële buffer die jij opbouwt is ook meteen de eerste stap op weg naar financiële zekerheid. Financiële zekerheid heb je bereikt als je een vermogen hebt opgebouwd waarvan het rendement voldoende is om al je vaste lasten te kunnen betalen.
Waarschijnlijk zul je het vervelend vinden dat je niet al je geld direct van aanvang aan kunt beleggen voor groei, maar eerst een buffer moet opbouwen. Beleggen voor jouw doel is goed maar je moet wel weten op welk moment je kunt beleggen. Beleggen doe je met geld dat je voor langere tijd kunt missen en dit buffergeld KUN je niet missen. Je hebt dit geld misschien volgende maand al nodig.
Beleg alleen geld dat je voor lange tijd kunt missen.
Als je maandkosten laag zijn zul je ook meer kunnen sparen van je inkomen en zul je sneller een financiële buffer kunnen opbouwen. Omdat je buffer niet zo groot hoeft te zijn als je lage maandkosten hebt, zul je het ook sneller bereiken. Je ziet dat kostenbeheersing een grote rol speelt, je haalt namelijk eerder je doelen.
Financiële buffer is je eerste doel
Je financiële buffer is je eerste doel dat je kunt bereiken op weg naar financiële welvaart. Deze buffer MOET je opbouwen, het geeft je bescherming en heel veel rust in zware tijden. Ga anders maar eens navragen bij personen die tijdens de COVID-19 crisis geen financiële buffer hadden!
De bedragen die je gebruikt om je financiële buffer op te bouwen komen primair uit je inkomen. Heb je al aandelen of obligaties, gebruik de rente of dividenden dan niet om opnieuw te herbeleggen maar voor je bufferopbouw.
De financiële bescherming heeft één nadeel, als zich een onverwachte financiële gebeurtenis voordoet MOET je jouw geld gebruiken. Je hebt dan het financiële probleem overbrugd maar je bent door je bufferkapitaal heen. Het is dus belangrijk nadat je een financiële buffer hebt opgebouwd door te gaan met het volgende doel: financiële zekerheid. Na een financiële tegenslag zul je dus actief inkomen moeten blijven verwerven om al je kosten te dekken en je financiële buffer aan te kunnen vullen.
Bij het opbouwen van een financiële buffer bewijs je voor jezelf een aantal zaken:
- Je merkt dat je aan een doel kunt blijven werken totdat je het gehaald hebt.
- Je toont aan dat je gedisciplineerd kunt sparen om een financieel doel te halen.
- Je hebt jezelf nu op de weg naar jouw financiële vrijheid geplaatst, het is nu een kwestie van doorgaan …
Financiële zekerheid is een volgend doel en dit heb je bereikt als je een kapitaal hebt waarvan het rendement voldoet om al je vaste lasten te kunnen betalen.
Lees verder op: Vermogen opbouwen