ETF

ETF

Een ETF, ook wel een tracker (volger) genoemd, staat voor: Exchange Traded Fund. Het is een product dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling aan producten volgt. Een Exchange Traded Fund is een fonds dat je dagelijks kunt aankopen of verkopen op een beurs.

ETF

Je moet een ETF zien als een kopie van waarden die op een beurs verhandeld worden. Deze waarden kunnen zijn: aandelen, indexen maar ook grondstoffen, valuta enzovoort.

Een ETF zal dus per definitie niet een beter koersresultaat boeken dan de onderliggende waarden maar ook geen slechter resultaat. Dat maakt een ETF zeer betrouwbaar en controleerbaar. Je kunt nagaan of een tracker zijn werk heeft gedaan door de onderliggende waarden te controleren.

Een ETF daalt en stijgt met de onderliggende waarde mee, maar niet zo heftig zoals dat bijvoorbeeld bij een individueel aandeel gebeurd. Een onderneming kan in grote problemen komen waardoor een enorme waardedaling van het individuele aandeel kan optreden. Dergelijke dalingen komen bij ETF’s niet voor, want al die ondernemingen in de index die de ETF volgt, hebben nooit allemaal tegelijk problemen.

Bij een ETF is het koersverloop gedurende het jaar dus veel rustiger dan een individueel aandeel. Een Index of grondstof kan ook niet failliet gaan en de kans dat een hele groep ondernemingen onder 1 ETF ten gronde gaat is ook uiterst klein. Uiteraard is er het risico dat als het heel erg slecht in een markt gaat, de waarde van een ETF ook flink daalt. Meestal herstellen markten echter relatief snel, dus het is gewoon een kwestie van je ETF aanhouden en wachten op herstel.

Bij een beleggingsfonds kan een fondsmanager een inschattingsfout van de markt maken en bijvoorbeeld aandelen verkopen omdat hij denkt dat de markt flink zal dalen. Stijgt de markt dan toch door dan loopt het fonds qua rendement achter op de markt. Deze rendementsverliezen door inschattingsfouten kom je niet tegen in een ETF, want een ETF is een kopie van een index en wordt niet “actief gemanaged”. Een ETF wordt op basis van computerberekeningen bijgehouden en is niet afhankelijk van menselijke keuzes.

Wil je eenvoud en consistentie, lage kosten, en de zekerheid dat je het niet slechter doet dan de markt dan zijn ETF’s het aangewezen instrument.

ETF’s zijn zowel geschikt voor beginners als voor ervaren beleggers.

Lees verder op: Portefeuille opbouw