Aandelen

Aandelen

Beleggen in aandelen is één van de manieren om met je gespaarde geld een vermogen op te bouwen. Veel mensen echter begrijpen het beleggen in aandelen niet goed. In dit deel wil ik je de principes achter aandelen en beurzen uitleggen.

Aandelen en eigenaarschap

Aandelen

Als je in afzienbare tijd financiële vrijheid wilt bereiken dan kun je haast niet om aandelen heen. Daarom zul je enkele basisregels moeten leren begrijpen zodat je vertrouwen in hun werking krijgt.

Een aandeel is een waardepapier (tegenwoordig in digitale vorm) waarmee een belegger een stukje van een onderneming in handen krijgt. Als aandelenbezitter ben je dus eigenaar van een stukje onderneming. Als de onderneming succesvol is kun je daarvan profiteren in de vorm van dividend en koerswinst. Een onderneming is iets dat leeft en groeit. Beleggen betekent investeren in groei.

Van alle beschikbare investeringen bieden aandelen de beste kans voor groei over de jaren. Ze zijn een goede oplossing voor lange termijn beleggingen. Op de lange duur hebben aandelen beter gepresteerd dan andere beleggingen, zoals termijndeposito’s, bedrijfsobligaties, staatsobligaties en vastgoed. De reden is groei.

Een onderneming kun je zien als een levend organisme omdat ze op verschillende manieren groeien: in het aantal medewerkers, in inkomsten, netto waarde, aantal producten geproduceerd en verscheept, aangeboden diensten, aantal fabrieken en het belangrijkste; het aantal klanten. Ondernemingen groeien ook fysiek.

Wanneer je aandelen van een onderneming koopt dan koop je een deel van dat groeiende organisme. Ondernemingen stellen altijd groeidoelen, ze zullen nooit zeggen “laten we volgend jaar maar even stoppen met groeien”. Misschien lukt het niet altijd voor een onderneming om het groeidoel te halen en soms kan het behoorlijk tegenzitten in een markt. Maar groeien blijft het toekomst doel voor een onderneming.

Naarmate de onderneming groeit in waarde zal jouw aandeel ook groeien waarde. De waarde kan twee stappen voorruit gaan en een stap terug. De waarde kan zelfs een plateau bereiken zo nu en dan. Maar over een 5-10 jarige periode is de kans groot dat het aandeel zal groeien in waarde. Het maakt dus niet zoveel uit of de markt een geweldig jaar heeft of een zwak jaar omdat succesvol beleggen een lange termijn activiteit is.

Aandelen typen

Je kunt aandelen selecteren op basis van een bepaalde eigenschap die jouw doel kan dienen. Aandelen kunnen we groeperen in:

  • Groeiaandelen
  • Waardeaandelen
  • Inkomstenaandelen

Groeiaandelen

Groeiaandelen zijn van ondernemingen die snel willen groeien. Ze keren geen of heel weinig dividend uit, omdat ze al hun geld in de groei willen investeren. Meestal zijn groeiaandelen van kleine tot middelgrote ondernemingen die actief zijn in snel groeiende sectoren. Het zijn vaak jonge ondernemingen die agressief willen groeien. Dat houdt in dat deze aandelen ook meer risico geven dan gevestigde grotere ondernemingen. Deze aandelen zijn zeer geschikt voor iemand die zijn portefeuille wil laten groeien.

Waardeaandelen

Iemand die zijn portefeuille wil laten groeien kan ook gebruik maken van waardeaandelen. Dit zijn aandelen van ondernemingen die niet zozeer passen in de groep van groeiaandelen, maar een goede beleggingsmogelijkheid bieden op de lange termijn. Het zijn vaak ondernemingen die nieuwe producten op de markt brengen, een management wisseling ondergaan, of een inkomstenverandering ondergaan. Het kunnen ondernemingen zijn die zich herstellen van een ernstige economische cyclus, of het zijn grote bekende ondernemingen die weer opnieuw tot leven komen. Het zijn vaak door de markt afgeschreven ondernemingen die een flinke verandering hebben ondergaan en zich herstellen.

Inkomensaandelen

Beleggers die voor inkomen op zoek zijn, maar ook hun kapitaal willen laten groeien kijken naar gevestigde ondernemingen of beleggingsfondsen die continue goede winsten hebben en dit verdelen over de aandeelhouders. Dit zijn meestal grote ondernemingen waarvoor geen noodzaak bestaat veel geld terug in de business te stoppen. Het kunnen ook middelgrote ondernemingen zijn die een stevige grip hebben op een marktaandeel in hun sector.

Lees verderop: Splitsen van aandelen