De aandelenmarkt

De aandelenmarkt

Wat is “de markt”?

Men heeft het bij het beleggen in aandelen meestal over “de markt”. Onder de markt verstaat men dan doorgaans de aandelen hoofdindex van dat land. Voor Nederland is dit de AEX-index, voor België is dit de BEL 20 en voor de VS is dit de S&P 500 of de Dow Jones Industrial Index. Als je het dus net zo goed doet als “de markt”, dan doe je het in feite net zo goed als de betreffende hoofdindex van dat land.

Index samenstelling

Vaak zijn de hoofdindexen van de aandelenmarkten in een land gebaseerd op marktkapitalisatie. De beurswaarde van een onderneming, marktkapitalisatie genoemd, is de totale waarde van de aandelen van een onderneming volgens de beurskoers. De marktkapitalisatie van een onderneming valt uit te rekenen door het aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de beurskoers.
De hoofdindex in België en Nederland bevat 20-25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie. Elk jaar wordt weer opnieuw gekeken of een onderneming uit de index gehaald moet worden en vervangen moet worden door een andere onderneming. Doordat het handelsvolume een selectiecriterium is, is de AEX-index relatief gevoelig voor hypes. Ondernemingen die snel opkomen en waar veel in wordt gehandeld kunnen in de hoofdindex komen. Als de populariteit van een beursgenoteerde onderneming vervolgens daalt op de beurs, kan het ook weer vrij snel uit de AEX-index wegvallen. De onderneming zelf kan het dan nog zeer goed doen, maar toch wordt hij verwijderd uit de index.

Het verslaan van efficiënte markten

We kunnen uit bovenstaande vaststellen dat hoofdindexen dus een kunstmatig iets zijn, in dit geval gebaseerd op marktkapitalisatie. Dat betekent dat wat wij onder “de markt” verstaan in feite iets is dat “gemaakt” is op basis van bepaalde criteria. De hoofdindexen hadden ook samengesteld kunnen worden op basis van andere karakteristieken van een onderneming dan de marktkapitalisatie.

Het “verslaan van de markt” is iets wat je niet continue met een portefeuille kunt bereiken (misschien met geluk 1 of 2 jaar achter elkaar). De markt wordt vertegenwoordigt door een index en die is zoals hierboven uitgelegd vaak gebaseerd op marktkapitalisatie. In deze “markt” zijn vele professionals actief en samen produceren die de beleggingsactiviteiten op die markt. Deze professionele groep beleggers kun je nagenoeg niet verslaan en daarom kun je ook niet van “de markt” winnen. Dit soort markten zijn behoorlijk efficiënt door de vele beleggers die “bovenop de aandelen zitten” die in deze markt worden verhandeld. Niet alleen het aantal beleggers maakt de markt efficiënt maar ook het grote aantal professionele beleggers dat handelt in deze markt zorgt voor hoge efficiëntie.

Er bestaan verschillende soorten markten

Er zijn echter meer markten dan alleen de index-gebaseerden en deze zijn niet zo efficiënt als bijvoorbeeld de markt van de grote ondernemingen in de S&P 500.

Je kunt ook een portefeuille samenstellen waarbij marktkapitalisatie niet de reden van selectie is voor de aandelen. Je kunt aandelen ook selecteren op K/W ratio’s, relatieve sterkte et cetera. Een dergelijke portefeuille kun je in feite niet meer vergelijken met “de markt” omdat je heel andere selectie criteria hebt toegepast. Heeft een dergelijke portefeuille dan ook andere rendementsverwachtingen en een ander risico? Jazeker, de rendementsverwachtingen kunnen een stuk hoger liggen maar het risico ook!

Voordat je een dergelijke portefeuille opbouwt verdiep je dan wel eerst in de historische resultaten van een dergelijke portefeuille. Het is ook lastiger om deze portefeuille te vergelijken met een index omdat je andere selectie criteria hebt gebruikt.

Lees verder op: Beleggingsadministratie