Overtuigingen
Je wilt graag financieel vrij zijn maar wat zijn je overtuigingen over geld tot nu toe, wat zegt je onderbewustzijn over geld? Je hebt momenteel het financiële niveau waarvan je denkt dat het goed voor je is en dat bij je past.
Zolang je over geld blijft denken zoals je nu denkt zul je continue op hetzelfde niveau blijven hangen en niet verder komen. Er is namelijk een groot verschil tussen dat wat jij wilt en dat waarvan je overtuigd bent. Mogelijk wil je veel meer geld hebben maar denk je dat geld een negatieve invloed op je zal hebben. Waarschijnlijk heeft je opvoeding en je omgeving je onbewust zoveel negatieve overtuigingen betreffende geld opgeleverd dat het je niet op je pad naar financiële vrijheid gaat helpen. Het wordt dus tijd om deze negatieve overtuigingen aan te pakken want meestal zijn ze nergens op gebaseerd.
Ons onderbewustzijn
Het onderbewustzijn is het totaal aan processen dat zich in iemands geest afspeelt en waar een persoon zich niet van bewust is. Het grootste deel van alle handelingen en processen in ons lichaam worden onderbewust geregeld, wij hoeven er niet over na te denken om het te laten gebeuren (zoals in- en uitademen). De belangrijkste kenmerken van ons onderbewustzijn:
- Ons onderbewustzijn heeft altijd het beste met je voor. Als je er van overtuigd bent dat geld slecht voor je is en een negatieve invloed op je heeft dan zal je onderbewustzijn je daartegen beschermen.
- Ons onderbewustzijn kent twee doelen, vermijden van pijn en beleven van plezier.
- Het onderbewustzijn neemt het commando over bij pijn en stress. Het onderbewustzijn kent dan maar twee keuzes; aanvallen of vluchten. Als iemand in een slechte financiële situatie komt en toch allerlei spullen gaat kopen dan wijst dit op aanvalsgedrag.
- Het onderbewustzijn kan geen woorden opslaan, alleen maar beelden. Dus als jij je onderbewustzijn wil instrueren doe het dan met levendige beelden.
- Het onderbewustzijn ziet geen verschil tussen ja en nee. Zeg niet tegen je onderbewustzijn dat het niet aan kleding moet denken want dan gebeurt het toch.
- Het onderbewustzijn kun je trainen door gebruik te maken van de formule: duur x frequentie x emotionele lading. Hoe vaker en langer we iets doen des te sterker wordt het een gewoonte, zeker als we er ook nog emotionaliteit aan koppelen.
Wij zijn vaak pas echt overtuigd van verandering als we het voor iemand anders doen. Iets voor anderen doen is zo belangrijk voor ons dat we het ook MOETEN doen. Het emotionele gevoel dat we iets moeten doen zorgt ervoor dat je oude gewoontes geheel kunt vervangen.
Positief advies
Als je allerlei negatieve gedachten en overtuigingen hebt over geld, welk signaal geef je dan af aan je onderbewustzijn? Je moet je onderbewustzijn daarom voeden met prettige gedachten over geld en welk plezier jij er aan kunt beleven als je geld hebt. Dan pas kan je onderbewustzijn je ondersteunen op je weg naar financiële vrijheid.
Over het algemeen geldt dat je nooit op advies moet ingaan van iemand die niet daar is waar jij naar toe wilt werken. Het beste is om het advies niet in je directe omgeving te zoeken maar bij hen die het al eens hebben uitgevoerd wat jij ook wilt bereiken. Voor advies geldt; kwaliteit en niet nabijheid.
Nieuwe overtuigingen opbouwen
Een overtuiging ontstaat omdat je ergens een mening hebt opgedaan die je door de tijd hebt ondersteund door “bewijzen”. Meestal zijn die “bewijzen” slechts ervaringen die die mening bevestigen. Hoe verander je een dergelijke remmende overtuiging? Begin met alle zogenaamde “bewijzen” af te schaffen door de meningen afzonderlijk te bekijken. Draagt de mening bij aan het halen van jouw doel? Beantwoord de volgende vragen om je oude overtuiging te ontkrachten:
- Waarom is de overtuiging niet waar?
- Was diegene die mij deze overtuiging heeft bijgebracht welvarend?
- Wat kost het me als ik deze overtuiging niet opgeef?
- Wat zou het mijn gezin, mijn omgeving kosten als ik deze overtuiging houdt?
- Hoe wordt mijn leven verbeterd als ik deze overtuiging nu verander?
Neem nu een nieuwe overtuiging die past bij jouw doel en beantwoord de volgende vragen schriftelijk in je financiële plan. In feite ontwikkel je nu echte bewijzen voor je nieuwe overtuiging gebaseerd op informatie uit de werkelijke wereld:
- Waarom draagt deze overtuiging bij aan jouw doel?
- Wat levert deze overtuiging mij op?
- Welk voordeel heeft deze overtuiging voor mijn gezin?
- Hoe verbeterd deze overtuiging mijn leven?
Zorg dat je je nieuwe overtuiging meteen bekrachtigd voor jouw onderbewustzijn, door zo snel mogelijk te handelen volgens die nieuwe overtuiging. Op deze manier kun je elke overtuiging veranderen die alleen maar op meningen is gebaseerd, maar het vergt wel discipline om dit voor elkaar te krijgen.
Om je financiële doelen te bereiken moet je een aantal overtuigingen inzetten:
- Er MOET iets veranderen.
- IK moet het veranderen.
- Ik KAN het veranderen.
Als je als persoon een situatie wil veranderen dan weet je dat je het zelf moet doen; jij bent verantwoordelijk. Je hebt dan ook genoeg zelfvertrouwen nodig om de verandering door te voeren.
Denk na over jouw doel; moet jouw situatie daarvoor veranderen? Als dat zo is dan moet JIJ haar veranderen en jij KAN haar veranderen. Of jij iets MOET veranderen of niet, hangt af van jouw overtuiging. Om iets te MOETEN heb je kracht en overtuiging nodig. Je kunt kracht ontwikkelen door pijn te koppelen aan de mogelijkheid dat je financiële situatie NIET veranderd. Stel je voor wat je zou missen als je je financiële doel niet haalt. Je onderbewustzijn wil deze pijn voor jouw vermijden en zal je dus ondersteunen bij je doel. Het plezier dat je krijgt als je je doel wel haalt is de andere reden voor het onderbewustzijn om je doel te ondersteunen.
Indien je in staat bent om je oude remmende overtuigingen ten aanzien van geld om te buigen naar positief ondersteunde overtuigingen, dan heb je een grote stap gezet richting jouw doel. Je bent dan in staat om veranderingen in werking te zetten en dit ook krachtig te doen. Door je overtuiging ga je nieuwe gewoontes aanwenden die helpen bij het bereiken van je doel. Vaak kun je je een gewoonte aanleren in een periode van 3 maanden en daarna weet je niet beter …
Bouw een goede kennissenkring op
Wij denken dat als we werken aan onze doelen we sterk genoeg zijn om kritiek te weerstaan uit onze omgeving. Echter, onze stilstaande kennissenkring is in staat om ons meer te beïnvloeden dan wij ons bewustzijn. Zorg daarom dat je je omringt met mensen die een voorbeeld voor je kunnen zijn. Laat je coachen op gebieden waarop je succesvol wilt zijn. Coaches hebben meestal veel ervaring dus kunnen je dingen in korte tijd leren waar je anders jaren over zou doen. Een coach kan je ook bij de les houden zodat je gefocust blijft op je doel. Zorg ook dat je je omgeeft met experts zodat je de juiste informatie bij de juiste toepassing krijgt.
Voorbeelden van negatieve overtuigingen
Je hoort soms allerlei overtuigingen waarom mensen niet willen gaan beleggen. Eén daarvan is de overtuiging dat de financiële wereld elk moment ineen kan storten en dat beleggingen dan niets meer waard zijn. Indien de financiële wereld werkelijk in een dergelijke situatie terecht zou komen zou ik me meer druk maken om je baan (jouw primaire bron van inkomsten). Je “veilige spaargeld” is dan ook niet veel meer waard want alles wordt duurder of is niet eens meer verkrijgbaar. Indien de financiële situatie werkelijk zó slecht wordt dan hoef je je ook niet druk te maken om je eigen spaargeld want dan zullen we allemaal “uit prullenbakken moeten eten”.
Het is dan ook zeer onwaarschijnlijk dat een dergelijke situatie in onze economie “opeens” ontstaat en de overtuiging om hierdoor niet te gaan beleggen is daardoor funest. Zelfs bij de zeer ernstige COVID-19 crisis, waarbij hele bedrijfstakken kwamen stil te liggen, hebben na een flinke dip de aandelenkoersen zich hersteld.
Lees verder op: Zelfvertrouwen