Veranderen

Veranderen

Financiële vrijheid bereik je niet zomaar, je zult er het een en ander voor moeten doen. Een van de belangrijkste zaken waar je aan moet werken is je houding ten opzichte van geld. Deze houding zal een verandering moeten ondergaan.

Niveaus van verandering

Veranderingen vinden op verschillende niveaus plaats:

  1. Je bent ergens niet tevreden over. Om dit te veranderen en op te lossen onderneem je actie.
  2. De resultaten die je verwacht komen niet. Je ziet het probleem maar je krijgt het niet opgelost. Je hebt een oplossingsgerichte aanpak nodig.
  3. De technieken brengen je niet verder. Je hebt andere mensen nodig die je kunnen helpen om verder te komen. Je moet worden zoals deze mensen zijn; een helper. Neem een voorbeeld aan personen die je bewondert en bouw jezelf op tot iemand die ook te bewonderen is en waar anderen naar toe komen omdat je sterk en competent bent.
  4. Jouw visie op de wereld moet ook veranderen. Het beeld dat je hebt van de wereld moet je vernieuwen. Je moet in contact komen met je binnenste en jezelf dwingen de wereld te zien zoals ze is. Hierdoor leer je kansen waar te nemen in plaats van alleen maar problemen te zien.
  5. Je eigen identiteit veranderen. Verander de visie die je hebt op jezelf. Ben je op een bepaald gebied de expert waardoor mensen naar je toekomen? Je zelfbeeld wordt jouw toekomstbeeld, dus zorg dat jouw identiteit wordt die je wilt zijn.

Je financiële situatie kun je niet met een paar technieken veranderen. Er is verandering nodig op bovenstaande 5 niveaus.
Omring je met mensen die oplossingsgericht werken en die niet in problemen blijven zwelgen. Oplossingsgerichte mensen doen er alles aan om een probleem op te lossen, ze lezen wat nodig is en gaan net zo lang door tot het probleem is opgelost.
Je zult grote veranderingen in je leven tot stand brengen als je verandert op niveau 3, 4 en 5.

Veranderingen realiseren

Veranderen

Hoe breng je deze veranderingen tot stand? Hieronder volgen een aantal methoden die kunnen helpen bij jouw verandering.

Kennis ontwikkelen. Vele mensen denken dat ze er na hun studie of opleiding, wat betreft de benodigde kennis, voor het leven wel zijn. Niets is minder waar. De mensen die zo kortzichtig denken komen vaak niet erg ver in het leven, kijk maar eens om je heen.
Zorg dat je zoveel mogelijk leest uit goede boeken en waardevolle websites zodat je je kennis uitbreid en nieuwe ideeën opdoet. Door boeken te lezen leer je vrij snel dingen waar anderen jaren over hebben gedaan om te ontdekken of te ontwikkelen. Hierdoor is de winst in tijd en het herstellen van je fouten enorm.

Schrijf je ervaringen op. Als het goed is ga je met een plan je financiële situatie aanpakken. Zorg ervoor dat in dit plan ook je prestaties en je fouten genoteerd worden zodat je ervan leert en jij je fouten niet nogmaals herhaald. Door je positieve ervaringen op te schrijven zorg je er ook voor dat je zelfvertrouwen groeit.

Richt je op voorbeelden. Niets veranderd je meer dan het goede voorbeeld van andere personen. Zorg dat je mensen om je heen verzamelt die beter zijn dan jezelf zodat je continue groeit. Vermijd zoveel mogelijk mensen met een negatief zelfbeeld, ze werken remmend op je ontwikkeling. Vooral de “mening en adviezen” van familie is berucht, ze zijn in staat om je ontwikkeling geheel te stoppen en jezelf in een negatieve spiraal te laten belanden. Beschouw deze familie als familie maar absoluut niet als adviseurs voor jouw leven. Houdt dat soort familie het liefst verre van jouw persoonlijke ontwikkeling, ze kunnen je inderdaad veranderen maar wel de verkeerde kant op!

Om jezelf sneller te ontwikkelen moet je op alle 5 niveaus tegelijkertijd veranderen. Je snelheid van handelen, technieken, persoonlijkheid, groei, nieuwe visie en identiteit zorgen voor grote veranderingen.

Verandering en risico’s

Om binnen redelijke tijd financieel vrij te worden moet je bereid zijn risico’s te nemen. Veel mensen zijn echter erg bang voor verandering en risico’s. Deze mensen hebben heel weinig zelfvertrouwen en proberen zichzelf te beschermen door geen enkel risico te nemen.

Maar wat is een risico voor jou? Vergeet niet dat als je doorgaat op de weg die je momenteel bewandelt je ook nog heel veel onbekende risico’s tegemoet gaat. Je huidige levensweg is echt niet zekerder of veiliger alléén omdat hij voor jou momenteel vertrouwd is. Je kunt veel beter gecontroleerd veranderingen in je leven aanbrengen en weten welke risico’s je gaat nemen dan zomaar onvoorbereid door het leven wandelen. De COVID-19 crisis heeft ons geleerd dat ook vertrouwde levenswegen aardig in de war gebracht kunnen worden.
Als we willen dat zaken voor ons veranderen, zullen we eerst zelf moeten veranderen. Elke verandering betekent voor je een risico omdat je je bekende omgeving op een of andere gaat verlaten. Groei ligt namelijk buiten je comfortzone.

Lees verder op: Overtuigingen