Financiële status

Je financiële status

Nu je weet wat jouw financiële doel is zul je moeten achterhalen wat je huidige financiële status is. Je MOET je financiële situatie in kaart brengen omdat je anders geen idee hebt wanneer en hoe je je doel gaat halen. Je brengt je financiële status hoogsten een paar keer per jaar opnieuw in kaart omdat je bijvoorbeeld een afbetaling hebt gedaan.

Ik ben geen voorstander van continue budgets bijhouden omdat het niet aan een of ander doel bijdraagt. Toch zul je met name je uitgaven af en toe moeten bijhouden zodat je bewust wordt hoeveel en waaraan je jouw geld per maand uitgeeft.

Door alleen al het invullen van je inkomsten en uitgaven krijg je een veel beter inzicht waarmee je financieel bezig bent. Je zult ook uitgaveposten tegenkomen waar je op korte termijn de kosten aardig kunt verlagen, zoals verzekeringen.

Financiële status

Het in kaart brengen van je financiële status en het daarna eventueel aanpassen van je budget voor sommige kosten mag geen doel op zich worden. De financiële status dient als startpunt en ter ondersteuning van je uiteindelijke doel. Zorg dat je niet blijft hangen in het minimaliseren en aanpassen van je budget. Dit kost teveel tijd en leid je af van je werkelijke hoofddoel. Die paar euro die je per maand nog kunt optimaliseren dragen absoluut niet bij aan je hoofddoel.

Breng jouw financiële status in beeld

Gebruik de spreadsheet die via deze site verkrijgbaar is. Deze spreadsheet bevat al zeer veel inkomsten en uitgaveposten die je kunt invullen. Naast je inkomsten en uitgaven houdt je hier ook onder andere je doelen en schulden bij.

Begin met het in kaart brengen van al je inkomsten. Ga vervolgens verder met het achterhalen van al je uitgaven. Probeer zoveel mogelijk in kaart te brengen zodat je geen “verborgen” kosten overhoudt.

Bezuinigen of meer verdienen

Je zult op een gegeven moment zien dat je niet meer kunt bezuinigen op sommige posten. Je hebt bijvoorbeeld de goedkoopste verzekering gevonden voor jouw situatie. Wil je dan nog je uitgave verminderen dan zul je hele uitgaveposten moeten schrappen en dit grijpt in op jouw levensstijl. Ben je bereid om je levensstijl nog goedkoper te maken? Prima, je zult dan ook je financiële doelen eerder halen. Maar dit schrappen van allerlei uitgaven is niet altijd mogelijk, zeker niet als anderen van je afhankelijk zijn. Je bent dan voor dat moment klaar met bezuinigen. Het enige dat dan nog werkt om je doelen sneller te halen is je inkomsten te vergroten. En dan snijd het mes aan twee kanten; én je hebt je laagst mogelijke kosten gerealiseerd én je vergroot je inkomsten waardoor ook je spaarbedrag per maand groter wordt.

Grote kostenposten

Wat zijn zoal grote kostenposten waarop je kunt bezuinigen?

De auto. Een van de grotere posten is de auto. Bij een auto investeer je niet, het is een gebruiksmiddel en een enorme kostenpost. Niet alleen de aanschaf kost je veel geld, maar ook het onderhoud gaat bij een slechte keuze op jaarbasis veel geld kosten. Elke 1000 euro die je kunt besparen op de aanschaf van een auto levert je in de toekomst een rendement op dat helpt bij je financiële vrijheid. Een goedkopere auto heeft nauwelijks invloed op je activiteiten maar het heeft een grote invloed op je financiën.

Impulsaankopen. Producten die je aankoopt omdat je ze denkt nodig te hebben kosten allemaal opgeteld over jaren heen vaak flink veel geld.

Lees verder op: Sparen